Crohnova choroba a dieta. Jak se správně stravovat?

Všechny způsoby léčby Crohnovy choroby pouze mírní projevy nemoci, ať už s větším či menším úspěchem. Často však místo náplastí na následky může k prodloužení klidové fáze nemoci dostačovat zvolení vhodné diety. Pojďme se na ni společně podívat.

Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně
Veronika Hanzlíková, autorka kurzu o Crohnově chorobě

Správným jídelníčkem ke zdraví

Stravu je dobré připravovat zejména ze základních surovin. Tedy zapomeňte na uzeniny, dráždivou stravu a vše na co jste běžně zvyklí. Strava by také měla být z čerstvých surovin, jemná a snadno stravitelná. Právě využití základních surovin znamená pro tělo nejméně práce při trávení. Zaměříme se na:

  • Ovoce a zeleninu
  • Bílkoviny

Z ovoce volte nastrouhané jablko, rozmixované meruňky a banán. Z těchto plodů si lze připravit chutné přesnídávky. Vyhýbejte se citrusům, jsou obecně dráždivé. Ze zeleniny se zaměřte na kořenovou zeleninu (hlavně mrkev s protizánětlivými účinky). Je třeba ji podusit a povařit, protože pak ji tělo snadněji zpracuje. Po ránu je dobrá mrkvová šťáva. Nemusíte se vyhýbat také dýni, případně zkusit sušený špenát. Dobrá je rovněž listová zelenina, která obsahuje protizánětlivý chlorofyl.

Z pohledu bílkovin je dobré kuřecí, krůtí či králičí maso. Vhodný je také losos, který obsahuje Omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Přílohy k masu dělejte hlavně bezlepkové, takže rýže Basmati, brambory, jáhly či pohanka. Na omaštění hotových jídel používejte lněný a konopný olej. Pozor však na to, že na těchto olejích se nevaří. Vyhněte se smaženým jídlům, velice zatěžují trávení.

Co dalšího vynecháme a nahradíme?

Vynechejte mléčné výrobky, zejména ty z kravského mléka. Pokud dobře snášíte kozí mléko, lze je nahradit tímto způsobem. Kozí mléko totiž neobsahuje alergen v podobě alfa kaseinové frakce. Pokud nebudete konzumovat žádné mléčné výrobky, tak lze vápník získat také z ryb, listové zeleniny či melasy.

Cukr je dobré nahradit medem, ale s mírou. Pijte běžnou nesycenou pramenitou vodu, pro naše tělo je nejpřirozenější. Je dobrý ale také zelený čaj nebo bylinné čaje (černý bez, šípek, mateřídouška, meduňka, máta).

Napsat komentář